Vi ste ovdje: Naslovnica > Ostalo  13.05.2014

Često postavljana pitanja

Što je udomiteljstvo?

Udomiteljstvo je organizirani oblik skrbi u drugoj, zamjenskoj obitelji,kada se za dijete ne može brinuti njegova primarna, biološka obitelj. U pravilu, udomiteljstvo je privremeno- dok se ne srede prilike u biološkoj obitelji ili se ne danese odluka o trajnom zbrinjavanju djeteta. Ipak, nerijetko se događa da ostane kod udomitelja do svoje punoljetnosti.

Zašto udomiteljstvo?

Brojni su razlozi zbog kojih neka djeca ne mogu rasti uz svoje roditelje: ponekad je to zbog bolesti ili smrti roditelja, no najčešće je riječ o ozbiljnom zanemarivanju ili zlostavljanju, zbog čega bi daljnji ostanak u biološkoj obitelji bio štetan za dijete.
Ne može li dijete rasti u svojoj primarnoj obitelji, zamjenska je obitelj najbolje rješenje. Samo u obitelji dijete dobiva individualiziranu skrb, toplinu i privrženost. Samo se u obiteljskom domu može naviknuti na život u organiziranom kućanstvu i osjetiti pripadnost i podršku. Dijete koja nije odrastalo u obitelji često kao odrasla osoba ima problema u stvaranju vlastite obitelji.
Život u domu za nezbrinutu djecu krajnje je, ali ne i najprihvatljivije rješenje. Svako dijete ima pravo odrastati u obitelji.

Kojoj je djeci potrebna zamjenska obitelj?

Sva djeca koja dolaze u udomiteljsku obitelj imala su loša iskustva koja se ne mogu zanemariti i jednostavno izbrisati. Potrebno je puna vremena, razumijevanja i tolerancije da se takvo dijete oporavi i prilagodi. Zamjenska obitelj potrebna je:

 • djeci koja su doživjela ozbiljno traumatsko iskustvo gubitka roditelja, bilo da su im roditelji umrli, napustili ih ili su zbog bolesti spriječeni brinuti o njima
 • djeci koja su dugo zanemarivana iza koju se roditelji ne mogu iii ne znaju brinuti kako valja
 • djeci koja su bila izložena nasilju
 • djeci koju su odrasli više puta grubo iznevjerili, pa im treba vremena da razviju povjerenje u ljude
 • djeci čiji će život krenuti u pozitivnijem smjeru jedino se obiteljske potpore,ljubavi i strpljenja

Tko može postati udomitelj?

Udomitelj, u pravilu, može biti svaka odrasla osoba koja ima osnovne uvjete za život: zadovoljavajuće stambene prilike i prihode, zdravstveno stanje i pozitivan odnos prema životu.
Ipak, najvažniji je uvjet za udomitelje - pojedince, parove ili obitelji - da vole djecu, da su spremni podijeliti svoje vrijeme, energiju i toplinu s onima kojima to nedostaje.
Udomitelji bi trebali:

 • ozbiljno i promišljeno donijeti odluku o udomiteljstvu, svjesni odgovornosti i obaveza koje ono pred njih postavlja
 • biti osobe koje su spremne preuzeti značajnu ulogu u životu djeteta, kroz kraće ili dulje razdoblje
 • moći uvažavati emocije djeteta prema njegovoj primarnoj obitelji i pomoći mu da održi kontakte s rodbinom
 • poštovati djetetovo podrijetlo,kulturu,vjeru i svaku drugu moguću posebnost
 • biti spremni pomagati djetetu u rješavanju svih kriza i problema
 • proći kroz postupak utvrđivanja podobnosti i pohađati obavezni kratki tečaj
 • dobiti dozvolu za udomiteljstvo
 • aktivno i timski surađivati s djetetovim skrbnikom,socijalnim radnikom i drugim stručnjacima u praćenju napretka djeteta, nošenju važnih odluka vezanih uz dijete

Tko ne može biti udomitelj?

Udomitelj ne može biti osoba kojoj je oduzeto roditeljsko pravo, koja nema osnovne uvjete za život, koja je bolesna, sklona nasilju te zlouporabi alkohola i droga.
Udomiteljstvo nije za one koji žele dodatni izvor prihoda kao rješenje za vlastite egzistencijalne probleme.
Udomiteljstvo nije za osobe koje su nestrpljive, prezahtjevne ili s previše drugih obaveza.
Udomiteljstvo nije "zaobilazni" put do posvojenja djeteta: pokaže li sa da je posvojenje najbolje rješenje za dijete, socijalna služba mora pronaći obitelj koja ce, u tom smislu, najbolje odgovarati djetetu.

Kakvu pomoć dobivaju udomitelji?

Udomitelji primaju utvrđeni iznos mjesečne naknade za pokrivanje neposrednih troškova djeteta. Uz to, moguće je ostvariti dodatne naknade za posebne situacije (opremanje djeteta za školu, kupnja odjeće i obuće i sl.), u dogovoru s Centrom za socijalnu skrb. Udomitelji imaju pravo i na stručnu pomoć te savjetovanje pri rješavanju problema u odnosima s djetetom ili s djetetovim roditeljima.

Kako postati udomitelj?

Nakon sto dobra razmislite i porazgovarate sa svim drugim članovima svoga kućanstva, javite se najbližem Centru za socijalnu skrb, kojem podnosite formalni zahtjev i koji ce provesti postupak provjere podobnosti za udomitelje: socijalni radnici posjetit će vas u vašem domu, a zatražit će i neke osnovne dokumente. Potom ćete biti pozvani na seminar za buduće udomitelje.
Vjerujemo da razumijete koliko je važno temeljito provjeriti hoće li dijete doista biti smješteno u dobru i pouzdanu zamjensku obitelj. Jer, djetetu koje je već iznevjereno od strane svojih najbližih najmanje od svega treba još jedno loše i neprimjereno iskustvo.

Dozvola (licenca) za udomiteljstvo

Po uspješno završenom postupku i seminaru, Center za socijalnu skrb izdat ce vam dozvolu (licencu) za obavljanje udomiteljstva. S tom dozvolom postajete dio sustava socijalna skrbi o djeci, što znači da se na vas može računati pri traženju najpogodnijeg smještaja za neko dijete. Prilikom svakog pojedinog udomljavanja važno je pronaći optimalno rješenje - ono koje je najbolje i za dijete i za udomiteljsku obitelj.
Dobro je zapamtiti: Od izdavanja dozvole za udomiteljstvo do smještanja djeteta u obitelj može proći neko vrijeme, jer s a dijeta, u pravilu, nastoji smjestiti u obitelj koja živi unutar njegove lokalne zajednice. Bude li u tom razdoblju ''čekanja" nekih promjena u vašoj obitelji, svakako o tome obavijestite Centar za socijalnu skrb.

Usklađivanje i rješavanje problema u udomiteljskim obiteljima

O djetetu koje ćete udomiti s vama će prije podrobno i temeljito razgovarati predstavnik Centra za socijalnu skrb. No, kao i u svakoj obitelji, i u udomiteljskoj može daći do poteškoća
u odnosima s djecom. Osim onih uobičajenih u razdoblju odrastanja, kod udomljene se djece mogu očekivati i poteškoće vezane uz prilagodbu na novu sredinu i/ili prethodno životno iskustvo. U svakoj takvoj situaciji slobodno zatražite pomoć stručnjaka. Nemojte se ustručavati - to je potrebno i za vaše dobro i za dobro djeteta koje ste udomili.

 


Zadnja promjena: 14.05.2014. u 01:06 sati | Prikazano 7481 puta